Slik forbereder du deg til drøftelsesmøte - tips til arbeidstaker
- Rene Stub-Christiansen
- 7. apr.
- 2 min lesing
Oppdatert: for 7 døgn siden
Drøftelsesmøte er et formelt møte som arbeidsgiver normalt er pålagt å avholde med arbeidstaker før de beslutter en oppsigelse eller avskjed. Dette er ikke et uformelt møte og du bør ta med en profesjonell rådgiver i dette møtet siden utfallet av dette møtet kan få store konsekvenser for deg.
SJEKK OPPSIGELSESGUIDEN MED VIDEOVEILEDNING - HELT GRATIS!

Se også artiklene:
1. Forstå formålet med drøftelsesmøtet
Drøftelsesmøtet er ment å gi begge parter anledning til å diskutere grunnlaget for en mulig oppsigelse. Arbeidsgiver skal legge frem sin begrunnelse, og du får mulighet til å kommentere og presentere ditt syn.
2. Be om relevant informasjon i forkant
For å forberede deg best mulig, bør du be om å få tilsendt all relevant dokumentasjon før møtet. Dette kan inkludere:
Protokoll fra tidligere drøftelser
Begrunnelse for at arbeidsgiver vurderer å si opp
Hvis nedbemanning spør også i forkant om å få vite kriteriene og utvelgelseskretsen for nedbemanningsprosessen
Å ha tilgang til denne informasjonen gir deg et bedre grunnlag for å forstå arbeidsgivers perspektiv og forberede dine argumenter.
3. Ta med en tillitsvalgt eller juridisk rådgiver
Du har rett til å ha med deg en tillitsvalgt eller annen rådgiver i møtet. Denne personen kan fungere som støtte, hjelpe deg med å formulere dine synspunkter og sikre at prosessen går korrekt for seg. Det er viktig at denne personen har erfaring med oppsigelsesprosesser for å kunne gi deg god hjelp under møtet og gode råd underveis.
4. Forbered dine argumenter og spørsmål
Tenk gjennom hva du ønsker å formidle i møtet. Noter ned dine synspunkter, eventuelle uenigheter med arbeidsgivers vurderinger, og spørsmål du ønsker å stille. Dette kan hjelpe deg med å holde fokus og sikre at du får frem det som er viktig for deg.
5. Vær rolig og saklig
Under møtet er det viktig å holde en rolig og saklig tone. Lytt nøye til hva arbeidsgiver sier, og unngå å bli defensiv eller aggressiv. Dette kan bidra til en mer konstruktiv dialog og øke sjansene for en løsning som begge parter kan akseptere.
6. Be om referat fra møtet
Etter møtet bør du be om et referat eller protokoll som oppsummerer hva som ble diskutert og eventuelle konklusjoner. Dette gir deg mulighet til å dokumentere prosessen og komme med eventuelle merknader hvis du er uenig i det som er nedtegnet.
7. Ikke signer noe umiddelbart
Hvis du blir forelagt dokumenter som for eksempel en sluttavtale eller referat fra møtet, ikke føl deg presset til å signere med en gang. Be om tid til å gjennomgå dokumentene i ro og mak, gjerne med rådgiver eller tillitsvalgt, før du tar en beslutning.
8. Vær oppmerksom på nyere regelendringer
Det har vært endringer i arbeidsmiljøloven de siste årene som kan påvirke din situasjon. For eksempel trådte nye regler i kraft 1. juli 2024 som blant annet stiller strengere krav til innholdet i arbeidsavtaler og gir ansatte i deltids- eller midlertidige stillinger rett til å be om mer forutsigbare og trygge arbeidsvilkår. Hold deg oppdatert på slike endringer, da de kan ha betydning for dine rettigheter og plikter.
Se artikkelen: Oppfyller din arbeidskontrakt de nye reglene?