Familie og arverett

Hvordan komme best ut av det i samlivsbrudd?

1. Hvis du er samboer

Regelverket gir ikke like god sikkerhet for samboere som for ektefeller. Derfor vil kan det ofte lønne seg å være i forkant, ved at man inngår en samboeravtale før eventuell konflikt oppstår. Det er fordi at når konflikten først oppstår, så er det vanskeligere å komme til enighet om oppgjøret og barnefordeling.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å få på plass en samboeravtale!

2. Hvis du er gift

Ektepar er normalt godt sikret gjennom lovverket. Likevel kan det være at man ønsker å sikre seg ved særeie eller på andre måter. Ta kontakt med oss for råd om hva som vil være riktig for deg!

3. Dersom samlivsbruddet er en realitet

Når bruddet er ferskt, så er følelsene på det mest sårbare. Denne situasjonen kan gjøre at du treffer andre valg enn du ville gjort dersom du fikk tid til å tenke deg om. En advokat er i posisjon til å se tingene i perspektiv, og kan hjelpe deg til å ikke begå feil som du senere angrer på.

Noen tenker at det er dyrt å kontakte advokat, men det å gjøre feil i forbindelse med det økonomiske oppgjøret eller barnefordelingen, kan koste deg enda mer. Det kan lønne seg å rådføre seg med advokat før man treffer avgjørelser.


Alle

Trenger jeg særeie for hytte som jeg arvet?

Jeg giftet meg for flere år siden. Før jeg giftet meg så arvet jeg blant annet en hytte. Så har jeg begynt å tenke på hva som skjer med hytten dersom jeg og min mann skulle bli skilt. Trenger jeg å skrive ektepakt om særeie for å sikre at hytten tilhører meg?

Om adaoptivbarn har rett på arv etter sine biologiske foreldre

Min far er nettopp gått bort. I den forbindelse dukket det opp en mann som sier han er min halvbror. Det viste seg min far fikk et barn i Danmark før han giftet seg med min mor. På grunn av harde tider og kanskje fordi min far var veldig ung ble min halvbror adoptert bort i 1956. Han sier at han har arverett på lik linje med meg, men jeg mener at når man er adoptert bort så har man ikke lenger arverett etter biologiske foreldre. Hva er riktig?

Kan NAV beregne svart inntekt i inntektsberegningen?

Jeg har søkt om ytelser fra nav og da ble det oppdaget at jeg hadde hatt litt svart inntekt, dvs. penger som jeg ikke har skattet av. Nav sa at dette måtte regnes med inntekten min og da hadde jeg for høy inntekt slik at jeg fikk avslag på ytelsen fra nav. Men det kan hende at nå som dette er oppdaget at jeg må betale skatt av det og i verste fall blir beløpet inndratt av politiet. Kan nav ta med svart inntekt i inntektsberegningen?

Omgå arveavgiften?

Vi har gitt årlige gaver til våre barn under grensen for arveavgiften. Vi har vanligvis betalt ut gaven i desember hvert år i forbindelse med julen. Når jeg leste at arveavgiften skulle fjernes fra 2014 så betalte vi ut en litt større gave (over fribeløpet) også tenkte vi å vente med å sende inn melding for gaven til januar 2014. Slipper vi avgift da?