Juridiske artikler

Her finner du svar på spørsmål fra våre lesere som publiseres i hver utgave av Døves tidsskrift


Alle
Pengekrav
Trygderett og offentlig forvaltning
Skole og utdanning
Hvordan skal jeg reklamere på et kjøp?
Asyl og utlendingsrett
Erstatning og forsikring
Arbeidsrett
Avtaler og kjøp
Barnefordeling og barnevern
Diskriminering og menneskerettigheter
Eiendom nabo og husleie
Tegnspråk
Entreprise og anbudsrett
Familie og arverett
Strafferett

Kreve at personalet i barnehage kan tegnspråk

Kan vi som foreldre kreve at barnet vårt får en barnehage der hele personalet kan tegnspråk? I dag er det bare noen få ansatte som kan tegn og disse bruker tegn til tale. De bruker samtidig stemmen og gir i prinsippet taleopplæring samtidig.

Karanteneregler korona virus (covid 19)

Fram til nå har etterlevelse av karantenepålegg vært basert på tillit. Befolkningen har stort sett respektert ordningen. Dersom du mistenker at du kan være smittet så skal du bli hjemme selv om ingen har pålagt deg dette. Dette er basert på frivillighet.

Har CODA rett på oppplæring i og på tegnspråk?

Jeg lurer på om hørende barn av døve foreldre (CODA) har rett til opplæring i og på tegnspråk i skolen. Det andre jeg lurer på er om det opplegget som ligger i læreplanen etter opplæringsloven § 2-6 er for rigid for coda fordi cada har jo ikke behov for hele den opplæringspakken, men bare deler av den. Er det mulig å gjøre tilpasninger?

Familigjenforening med to koner

Jeg kommer fra utlandet og har to koner i mitt hjemland. Nå har jeg fått oppholdstillatelse og ønsker å søke familiegjenforening med begge konene mine. Den ene konen er allerede kommet til Norge, men den andre tenkte jeg å søke om nå. Er det lov?

Erstatning for steinsprutskade på bil

Jeg kjørte på riksveien, det var veiarbeid og jeg fikk steinsprutskade på bilen. Deler av veien var belagt med grus på grunn av veiarbeidet. Det var nedsatt fart og vi holdt fartsgrensen. Det var da at en 3‐4 cm stor stein gikk rett i grillen på bilen og inn i motorblokken slik at bilen ble skadet. Sjåføren som virvlet opp steinen kjørte intetanende videre. Hvem har ansvar i et slikt tilfelle?

Regler for reklame

Jeg skriver ofte Facebook-innlegg og lurer på om jeg kan skrive en artikkel for et produkt mot betaling. Kan jeg skrive det som en produktomtale og sy det inn i teksten jeg skriver ellers? Jeg legger også ut videoer på youTube og tenkte gjøre noe av det samme der, men lurer på hvordan reglene er.

Angrerett ved kjøp i butikk?

Jeg bestilte et kjøleskap i butikken inklusive frakt. De sa de kunne levere om 3-5 dager. Så fant jeg et billigere kjøleskap i en annen butikk som kunne levere på dagen så jeg kjøpte den i stedet. Deretter gikk jeg tilbake til den første butikken og ville avbestille før jeg hadde mottatt varen, men de nektet. De sa at angrerett bare gjelder fjernsalg som f.eks. når jeg bestiller på nettet og ikke når jeg bestiller i butikken. Er det riktig?

Videreutdanning

Har jeg rett til å få permisjon fra arbeidet for å ta videreutdanning? Har jeg rett på lønn?

Kommune nekter å omplassere døve flyktninger

Kan kommuner nekte å omplassere døve og hørselshemmede flyktninger til nasjonale institusjoner eller andre kommuner som sitter med riktig kompetanse, fordi kommunen selv vil beholde det ekstra tilskuddet de får ved å ha døve og hørselshemmede flyktninger i sine kommuner?

Erstatning for skade på motorsykkel

Jeg kjørte motorsykkel på en strekning som nettopp var blitt åpnet etter vedlikeholdsarbeid. Det var en asfaltkant på ca. 2 cm som ikke var merket og det var mørkt. Jeg så ikke asfaltkanten så da jeg kom bort i kanten ble jeg slengt av sykkelen slik at både jeg og motorsykkelen ble skadet. Har jeg rett på erstatning fra vegvesenet eller entreprenøren som utførte arbeidet?

Personvern og app

Jeg har noen mobilapper som vil ha tilgang til bilder, hvor jeg befinner meg, helse, kalenderen, kontaktlisten og masse annet. Når jeg godtar at disse appene får tilgang så føler jeg ikke at jeg har noe annet valgt enn å godta det. Ellers fungerer ikke appen slik jeg ønsker. Jeg føler jeg har mistet helt oversikten over personverninstillingene og vet ærlig talt ikke hvilken informasjon programvaren får om meg. Finnes det noe enkel løsning?

Hjelpe en med å avslutte livet lovlig?

Jeg har en venn som er veldig deprimert og ønsker ikke lenger å leve. Vedkommende nekter å ta imot hjelp. Jeg ønsker ikke å være respektløs verken for livet eller loven og lurer derfor på om det er mulig å hjelpe vedkommende til å avslutte livet på lovlig vis.

Kan utleier hente posten min?

Jeg har flyttet inn i leid leilighet og husverten er veldig hyggelig og behjelpelig. Nesten for mye behjelpelig fordi han henter posten for meg og legger den på trappen til meg. Han har riktignok ikke åpnet posten, men jeg synes jo likevel at posten er litt privat og jeg har ikke bedt ham om å gjøre dette. Den postkassen som jeg disponerer kan ikke låses og jeg kan ikke se at det er noe felles postkasser i nabolaget der jeg kan henge opp en låsbar postkasse slik at ikke husverten går i postkassen min. Hvordan skal jeg forholde meg til dette?

Trenger jeg særeie for hytte som jeg arvet?

Jeg giftet meg for flere år siden. Før jeg giftet meg så arvet jeg blant annet en hytte. Så har jeg begynt å tenke på hva som skjer med hytten dersom jeg og min mann skulle bli skilt. Trenger jeg å skrive ektepakt om særeie for å sikre at hytten tilhører meg?

Regler for ytringer på sosiale medier

Døve kommuniserer mye via sosiale medier. Finnes det regler eller sosiale normer man bør følge når man skiver innlegg på sosiale medier? Hvordan påvirkes døvemijøet av meningsytringer?

Kan foreldre inndra barnas mobiltelefon?

Jeg er 7 ½ år og lurer på noe. Pappa sier det er ikke lov å prompe i bilen når vi kommer i tunnelen. Han sier da lukter det promp helt til man kommer ut av tunnelen fordi man får ikke luftet. Men hvem har laget den loven? Og hva hvis jeg bryter loven og promper likevel, hva skjer da? Har de lov å gi meg husarrest? Jeg lurer også på om foreldrene mine kan inndra mobiltelefonen min når de synes jeg bruker den for mye.

Hjemmekontor

Jeg har blitt enig med sjefen min om at jeg kan jobbe hjemmefra en gang i uken. Dette først og fremst for å spare reisetid til og fra jobb siden jeg har lang reisevei. Er det noe jeg bør tenke på i denne forbindelse?

Om kravet om selvhjulpenhet er diskriminerende

Jeg har revmatisme, men fikk avslag på behandlingsreise fordi jeg er hørselshemmet og sterkt svaksynt og derfor trenger ledsager. Kommunen gir ikke alternativ støtte til ledsager og jeg har ikke råd til å betale det selv. Seksjon for behandlingsreiser mener jeg må være selvhjulpen for å få lov til å være med. Er det diskriminering?

Om adaoptivbarn har rett på arv etter sine biologiske foreldre

Min far er nettopp gått bort. I den forbindelse dukket det opp en mann som sier han er min halvbror. Det viste seg min far fikk et barn i Danmark før han giftet seg med min mor. På grunn av harde tider og kanskje fordi min far var veldig ung ble min halvbror adoptert bort i 1956. Han sier at han har arverett på lik linje med meg, men jeg mener at når man er adoptert bort så har man ikke lenger arverett etter biologiske foreldre. Hva er riktig?

Min arbeidsgiver innvilget to måneder ulønnet utdanningspermisjon for å ta etterutdanning. Problemet er at jeg ble syk kort tid etter at jeg startet utdanningen og permisjonen. Jeg var syk i to uker. Jeg fullførte utdanningen. Spørsmålet mitt er om jeg har krav på sykepenger i denne perioden når jeg var syk.

Nei, du har ikke krav på sykepenger for sykeperioden fordi du ikke har hatt noe lønnstap. Dette følger av folketrygdloven § 8-18 fjerde ledd jf. § 8-17 siste ledd. Du har bare rett til sykepenger dersom du i sykeperioden skulle hatt lønn. Det er fordi sykepenger er en slags erstatning for lønnstapet ditt og da forutsetter det at du faktisk har tapt lønn. 24. februar 2016

Omplassering av hund

I fjor sommer gikk hunden min gikk løs utenfor vår eiendom. Den pleier alltid å holde seg på eiendommen, men så forsvant den. Vi hadde ikke chippet den. Men vi fikk vite senere at politiet hadde funnet hunden men at den nå var omplassert. De sa at de hadde etterlyst eieren i lokalavisen men vi leser jo ikke den. Kan de bare gjøre slikt?

Om utestedet har diskriminert

Jeg er døv og har en funksjonshemming som gjør at jeg går litt ustødig. Da jeg skulle inn på et utested sammen med noen venner så ble jeg nektet inngang fordi vakten synes jeg virket beruset. Jeg var klin edru. Vi forklarte hvorfor jeg gikk ustødig, men siden jeg fortsatt ble nektet så tilkalte vi politiet. De kom og sa at de vurderte meg edru. Dørvakten gikk til slutt med på at jeg kunne få bli med vennene mine inn dersom jeg lovet at jeg ikke drakk alkohol inne siden han var i tvil om jeg var beruset. Er dette diskriminering?

Har naboen lov til å kaste snø på min eiendom?

Når naboen min brøyter snø med snøfreser så kaster han snøen inn på min eiendom. Har han lov til det? Det blir jo så mye snø på min eiendom og jeg er redd for at gjerdet blir ødelagt av all snøen. Det kommer også litt strøsand inn på eiendommen og jeg får også dårligere utsikt i oppkjørselen som følge av den høye snøen og det kan være trafikkfarlig fordi jeg ikke ser bilene før jeg har kjørt langt ute i veien.

Kan NAV beregne svart inntekt i inntektsberegningen?

Jeg har søkt om ytelser fra nav og da ble det oppdaget at jeg hadde hatt litt svart inntekt, dvs. penger som jeg ikke har skattet av. Nav sa at dette måtte regnes med inntekten min og da hadde jeg for høy inntekt slik at jeg fikk avslag på ytelsen fra nav. Men det kan hende at nå som dette er oppdaget at jeg må betale skatt av det og i verste fall blir beløpet inndratt av politiet. Kan nav ta med svart inntekt i inntektsberegningen?

Utsatt for press på nett

Hei. Jeg har hørt at dere har en advokat som tidligere har jobbet i datakrimavdelingen hos Kripos og vil derfor spørre dere. Du må gjerne publisere dette viktige temaet. Jeg har vært skikkelig dum og var inne på en nettside der jeg kunne chatte med en jente. Vi koblet oss opp på kamera. Hun tok etter hvert av seg klærne og jeg gjorde det samme og vi sextet. Uten at jeg visste det så tok hun opptak av meg. Så fikk jeg etterpå en melding fra jenten som krevde penger. Hvis jeg nektet å betale så skulle hun sende videoopptaket til alle mine Facebook kontakter. I meldingen står det at hun offentliggjør bildene hvis jeg går til politiet. Jeg er i sjokk og desperat. Hva skal jeg gjøre?

Lånte noen penger til en kamerat, han betalte ikke ved forfall.

Jeg lånte noen penger til en kamerat for fire år siden. Det var bare en muntlig avtale så vi skrev ikke ned noen ting siden jeg stolte på ham. Vi ble opprinnelig enig at han skulle betalt tilbake 5. juli 2010. Han betalte ikke ved forfall og sa hele tiden at han hadde ikke råd. Men nå har han fått jobb, kjøpt seg bil og fått bedre råd. Jeg sa at nå vil jeg gjerne ha tilbake pengene, men så sier han at han vil ikke betale det fordi kravet nå er blitt foreldet. Jeg skjønner ingenting. Hvordan kan bankene låne ut penger på 30 år hvis et lån blir foreldet så fort? Muntlige avtaler er jo like bindende som skriftlige har jeg hørt.

Erstatningsansvar for skade på naboens eiendom

Vi har hatt orkanen “Nina” på besøk. Orkanen hadde revet av deler av taket vårt som fløy bort og skadet noe på naboens eiendom. Skal vi dekke skaden eller skal naboens forsikring dekke i henholdt til naturskade?

Klage på busselskap for diskriminering

Jeg skulle reise med rutebuss i Norge forbindelse med et arrangement som jeg skulle være med på. Det var snakk om en bussreise på ca. 30 mil. I tillegg til at jeg har nedsatt hørsel så er jeg også rullestolbruker. Da bussen ankom så ble jeg nektet å gå om bord i bussen fordi bussjåføren ikke hadde mulighet til å assistere meg med rullestolen. Jeg forsøkte å forklare at jeg hadde bestilt billett en måned i forkant og gitt beskjed at jeg var rullestolbruker. Jeg forstod ikke alt han sa, men han virket veldig avvisende og til slutt bare stengte han dørene og kjørte. Dette førte til at jeg gikk glipp av arrangementet og hele turen ble ødelagt. Jeg har forsøkt å klage til busselskapet, men får ikke svar. Jeg har ikke lyst å gå til domstolene. Finnes andre måter å klage på?

Kan utleier endre fra kondumprisindeksen til markedsprisen?

Jeg leier en leilighet. I leiekontrakten står det at husleien skal indeksreguleres etter konsumprisindeks hvert år. Nå har jeg leiet leiligheten nesten tre år og utleier har varslet at han vil øke husleien mer enn konsumprisindeksen fordi han mener markedsprisen har økt mer enn konsumprisindeksen. Jeg trodde at utleier enten måtte velge indeksregulering eller markedsregulering, ikke begge deler.

Omgå arveavgiften?

Vi har gitt årlige gaver til våre barn under grensen for arveavgiften. Vi har vanligvis betalt ut gaven i desember hvert år i forbindelse med julen. Når jeg leste at arveavgiften skulle fjernes fra 2014 så betalte vi ut en litt større gave (over fribeløpet) også tenkte vi å vente med å sende inn melding for gaven til januar 2014. Slipper vi avgift da?

Ulovlig å bruke uttrykket "døvt"?

Når noen bruker uttrykket «døvt» så forstår jeg at det brukes i betydningen «sløvt», «treig» eller kanskje «teit». Det opplever jeg som nedsettende. Er det ulovlig å bruke uttrykket døvt?

Krav mot meg som jeg var uenig i.

Jeg fikk et brev med krav mot meg på et beløp som jeg var uenig i. Jeg hadde fra før sagt fra direkte til den det gjelder, men vi skrev det ikke ned. Nå som brevet kom så tenkte jeg at det ikke var nødvendig å si fra en gang til at jeg var uenig. Så jeg svarte ikke på brevet. Deretter kom det et brev fra forliksrådet, men jeg svarte ikke på det heller. Nå har forliksrådet dømt meg til å betale hele beløpet uten at de har hørt mitt syn. Kan de gjøre det? Er det noe jeg kan gjøre?

Har CODA rett på undervisning i og på tegnspråk?

I opplæringsloven § 2-6 står det at elever som har tegnspråk som førstespråk har rett på undervisning i og på tegnspråk. Betyr det at hørende CODA-barn (children of deaf adults) har rett på slik undervisning såfremt de har tegnspråk som førstespråk?

Røyking på arbeidsplassen

Jeg er røyker og har benyttet røykerommet på jobben, men nå sier arbeidsgiver at de vil stenge røykerommet og jeg har ingen steder å røyke lenger. Kan arbeidsgiver gjøre dette? Eventuelt kan jeg bruke e-sigaretter på arbeidsplassen i stedet for?

Om arbeidsgiver har diskriminert ved ansettelse

Jeg er døv og har vært til jobbintervju. Det var en annen som fikk jobben. Jeg ba om å få se kvalifikasjonene til henne som ble ansatt og jeg ser at vi har ganske lik utdanning og relativt lik bakgrunn men at jeg har litt lengre erfaring enn den som ble ansatt. Arbeidsgiveren forklarte at de ikke hadde lagt vekt på at jeg er døv, men at det avgjørende var at den som ble ansatt hadde bedre personlig egnethet for stillingen enn meg. Dette høres litt suspekt ut synes jeg. Er dette lov?

Kan jeg får dekket tegnspråktolk til forelesning i Stockholm? Eventuelt vil jeg få dekket reise og overnatting for tolken?

Ja, du kan få dekket tegnspråktolk ved kortvarig undervisning i utlandet. I Rundskriv til folketrygdloven § 10-7 bokstav f står det at NAV kan innvilge stønad til tolkning for utdanning i utlandet «dersom denne utdanningen er en del av skolens obligatoriske undervisning. Nødvendigheten av tolkingen må bekreftes av skolen eller opplæringsstedet. Reise- og oppholdsutgifter dekkes i henhold til Regulativ for reiser utenlands for statens regning». Hvis undervisningen i utlandet ikke er en obligatorisk del av utdanningen (eventuelt annen opplæring eller arbeidstrening) så har du ikke krav på å få dekket tolk. 21. august 2015

Kan skolen gå imot foreldres ønsker?

Sett at et barn har krav på opplæring i og på tegnspråk etter folketrygdloven § 2-6, men foreldrene ønsker av en eller annen grunn ikke å søke om dette. Kan skolen likevel organisere slik opplæring mot foreldrenes vilje?

Lav lønn

Jeg har fått tilbud om jobb som pizzabud med lønn kr 125 per time. Arbeidstid er kl. 15-23 fra onsdag til søndag. Er det lov med så lav lønn?

Tilrettelegging for svaksynte ved valg

Kan man kreve at det tilrettelegges slik at det finnes eget stemmeavlukke for personer med nedsatt syn? Det er jo umulig å bevare sin anonymitet når man må ha med seg hjelp inn i avlukket for å finne frem stemmesedler mv. Man kunne for eksempel hatt valgsedlene på punktskrift. Det er jo krav om universell utforming i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 13.

Aldresgrense for alkohol i andre land

Når vi reiser til Danmark så spør vår sønn om han kan få smake alkohol fordi aldersgrensen er lavere i Danmark enn i Norge. Hvordan bør vi som norske foreldre forholde oss til dette?

Plikt til å tilrettelegge ved foreldremøte

Skolen har innkalt meg til foreldremøte, men jeg får ikke tolk til møtetidspunktet, som er på ettermiddag/kveld. Kan jeg kreve gjennomføring av foreldremøtet på dagtid? Hvem har «plikt» til å tilrettelegge her?

Når arbeidsgiver ansetter en med dårligere CV

Jeg søkte på en jobb. Jeg er døv. Arbeidsgiver ansatte i stedet en som jeg tror har dårligere CV og som er mindre kvalifisert enn meg. Kan jeg bruke diskriminerings- og tilgjengelighetsloven her? Kan jeg kreve å får se søknaden og CV til den som fikk jobben for å se om jeg ble diskriminert? Hvem kan jeg får hjelp fra?

Lærer som mobber elev

Vi opplever at vår sønn blir mobbet av læreren. Læreren vet at vår sønn har problemer med lesing, noe som ikke er helt uvanlig for barn med hørselshemming. Likevel lager læreren lesetester som han vet at vår sønn ikke er i stand til å løse. Når sønnen vår ikke klarer det så gjør læreren det flaut for ham fremfor hele klassen og kommer med spydige bemerkninger. Vi har tatt det opp med læreren som forsvarer seg med at det er nødvendig å presse litt for å få resultater. Hva gjør vi?

Arbeid i to firmaer samtidig

Jeg er ansatt i 100% stilling hos Firma A. Så har jeg fått et spennende jobbtilbud i firma B i 100% stilling. Men jobben i firma B er provisjonslønnet og det tar tid før jeg får inntekt. Jeg tør derfor ikke si opp jobben i firma A før jeg har begynt å få inntekt hos firma B. Kan jeg jobbe 100% i firma A og 100% i firma B samtidig?

Diskriminering ved nedbemanning

Jeg vet at arbeidsgiver ikke har lov til å diskriminere f.eks. døve/ hørsels-hemmede. Det er nå nedbemanning på jobben og jeg blir sagt opp selv om det er andre som har mindre ansiennitet enn meg. De begrunner dette med at den avdelingen jeg jobber i blir nedlagt og at de ikke lenger kan tilby alternative stillinger eller omplassering for meg som er hørselshemmet. Er det lov?

Hjelpe en med å avslutte livet lovlig?

Jeg har en venn som er veldig deprimert og ønsker ikke lenger å leve. Vedkommende nekter å ta imot hjelp. Jeg ønsker ikke å være respektløs verken for livet eller loven og lurer derfor på om det er mulig å hjelpe vedkommende til å avslutte livet på lovlig vis.

Lærerbøker på tegnspråk

Min sønn sliter med å lese norsk og jeg skulle ønske lærebøkene var tilgjengelig på tegnspråk. Har døve noen rettigheter her?

Diskriminerende at arbeidsgiver avlyser intervju?

For kort tid siden så ble jeg kalt inn til jobbintervju som snekker. Da jeg svarte tilbake og skrev at jeg tok med tolk så ble intervjuet avlyst fordi de mente at denne stillingen krevde at man var hørende. Er det diskriminerende at de ombestemte seg etter at de fikk vite at jeg er døv?

Kan jeg gå til politiet for seksuelle overgrep senere?

Jeg ble utsatt for seksuelle overgrep da jeg var 13 år gammel. Jeg har ikke turt å fortelle det til noen og jeg ønsker å takke for at denne spalten er anonym slik at jeg kan spørre deg. Det jeg lurer på er om det er for sent å gå til politiet med saken nå som jeg er blitt 27 år gammel. Dette er noe som plager meg og det er først nå jeg tør å ta det opp.

Endringsoppsigelse og rettshjelp

Arbeidsgiver har degradert meg til en annen stilling fordi arbeidsgiver mener at jeg ikke utfører arbeidet mitt bra nok i den stillingen jeg hadde. Jeg har lest litt på nettet og der står det at man kan ha krav på fri rettshjelp ved oppsigelse i arbeidsforhold. Men har jeg krav på fri rettshjelp når jeg blir degradert? Kan jeg søke om fri rettshjelp på grunnlag av at jeg er døv. Må jeg betale egenandel?

Selvforsvar

Jeg hadde et forhold til en jente, men så viste det seg at hun egentlig var samboer med en annen mann. Da han fant ut av det ble han så sint at han sendte meg masse trusler på tekstmelding om at han skulle knuse skallen på meg. Først ble jeg litt redd, men så tenkte jeg at jeg kanskje skulle komme ham i forkjøpet og oppsøke ham for å banke ham opp selv. Det er vel selvforsvar så det må jo være lov? Eller hva mener du?

Regler om bruk av fyrverkeri

Vi har kjøpt nyttårsraketter og sønnene mine på 14 og 16 år var ute en tur sammen med noen kompiser og fyrte av et par raketter uten at vi visste om det. Vi har egentlig sagt fra at de ikke får lov og har gjemt fyrverkeriet unna, men de fant det likevel. Naboen kom derfor på døren vår og sa han skulle politianmelde det. Hvordan er egentlig reglene om bruk av fyrverkeri og kan barna eller vi som foreldre bli straffet?

Endringsoppsigelse og lønn

Jeg er ansatt som sveiser og arbeidsgiver mener at jeg ikke fungerer i stillingen. Han sier at jeg vil bli degradert til lagerarbeider med lavere lønn. Kan han gjøre det?

Er det lov å bære lommekniv overalt?

Jeg har en kamerat som har med seg en lommekniv overalt hvor han går. Jeg har sagt til ham at jeg ikke tror det er lovlig, men han argumenterer med at han pleier å bruke kniven når han er på tur i skogen. Han kan ikke se noe galt i at han har den med seg ute på byen. Hva mener du?

Arbeidsmarkedsbedrift

Jeg har vært en del sykemeldt den senere tid. I den forbindelse hørte jeg om noe som kalles arbeidsmarkedsbedrift. Hva går det ut på og hvordan gjøres dette?

Fraværsmelding

Vi vet at vi må melde fra til arbeidsgiver når vi er syke og ikke kan komme på jobben, men må vi ringe med telefon? Da må jo vi døve få tak i en tegnspråktolk som kan ringe for oss. Er det ikke bra nok at vi sender sms? Finnes det noen regler for dette?

Hvor går grensen for å se pornografi?

Jeg ønsker å være anonym og vil ta opp et problem. Jeg begynte å se på pornografi når jeg var ung. Nå er jeg gift og har barn og klarer likevel ikke å stoppe. Jeg ble en gang tatt på fersken av min kone og hun ble veldig lei seg. Jeg ble flau og hun sluttet å stole på meg etter det. Dessuten forstår jeg at pornografi kan ha uheldig virkning på meg og det har det også. Jeg er helt hekta og føler at det har tatt kontroll over livet mitt. Hvor går grensen?

Er droneflygingen ulovlig?

Jeg lå på terrassen og solte meg i bikinien så merket jeg en konstant rar lyd over meg. Jeg så opp og oppdaget at en drone fløy rett over meg. Jeg vet at sånne droner har kamera. Det var skikkelig ekkelt og jeg følte at noen spionerte på meg. Deretter fløy den videre og vi klarte ikke finne ut hvem som styrte den. Er det lov?

Lov å kjøre forbi i høyre felt?

Om morgenen når jeg skal på jobb står jeg ofte i kø på motorveien som er en firefeltsvei + kollektivfeltene. Noen ganger kjører jeg i venstre forbikjøringsfelt og andre ganger kjører jeg i høyre felt. Det kommer an på hvilke kjørefelt som kjører raskest. Jeg blir imidlertid så forvirret av at man det er så vanlig å kjøre forbi i høyre felt når det er tett trafikk og kø mens det ellers tutes og viftes med knyttenever om man gjør det samme i vanlig fart. Hvilken fil skal man kjøre i? Er det lov å kjøre forbi i høyre felt?

Lov å sykle med promille?

Vi har noen gode venner som bor en halvtimes gangavstand fra oss. Når vi er på besøk hos hverandre i helgen så tar vi gjerne sykkelen fatt fordi vi synes det er koselig med litt vin til maten. Det er et stykke å gå hjem og derfor synes vi at det er en god idé å ha med syklene. Men er det lovlig å sykle med promille?